Transylvanian Machine Learning Summer School (TMLSS) - o școală de vară pentru sprijinirea cercetării în inteligență artificială în Europa de Est

Prima ediție a Transylvanian Machine Learning Summer School (TMLSS) va avea loc în Cluj-Napoca, România, între 16 şi 22 iulie 2018. Scopul acestei școli de vară este de a sprijini cercetarea în inteligență artificială în Europa de Est prin aducerea în regiune a unor specialiști din întreaga lume, pentru a facilita stabilirea de contacte și de colaborări internaționale.

Inteligența artificială a înregistrat progrese dramatice în ultimii ani, însă aceste progrese au apărut în special în câteva centre din Statele Unite, Canada şi Europa de Vest. Având în vedere potențialul său ridicat de a produce un impact major în economie și societate, este crucial ca accesul la cunoștințele din domeniu să devină cât mai larg. TMLSS este organizată de cercetători care provin din Europa de Est sau care lucrează în Europa de Est (Doina Precup, Luigi Malagò, Răzvan Florian, Răzvan Pașcanu şi Viorica Pătrăucean). Scopul lor este de a pune această regiune pe harta mondială a evenimentelor de top din domeniul inteligenței artificiale. Prima ediție este organizată în Cluj-Napoca — un oraş cu o comunitate foarte activă în domeniul tehnologiei informației şi cu instituții de cercetare şi învățământ de top în regiune — cu sprijinul Institutului Român de Ştiință şi Tehnologie şi Universității Babeş-Bolyai, ambele fiind instituții partenere în organizarea şcolii.

Această primă ediție reuneşte, ca instructori, 19 specialişti din Europa de Est şi din centre de cercetare recunoscute în toată lumea: Universitatea Wrocław, Politehnica Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul Român de Ştiință şi Tehnologie, Universitatea McGill, Universitatea din New York, Carnegie Mellon, Universitatea din California - Los Angeles, Google şi DeepMind. Approximativ 100 de participanți au fost acceptați în urma unui proces de selecție foarte competitiv. Peste 800 de persoane au candidat, dintre care aproape 56% din Europa de Est, 36% din Europa de Vest, Canada şi Statele Unite, şi 8% din restul lumii. În plus, approximativ 30 de participanți vor reprezenta sponsorii şcolii de vară.

În afară de obiectivul de a oferi o experiență de instruire de înaltă calitate, TMLSS se angajează să încurajeze diversitatea și toleranța. 30 de țări sunt reprezentate la școala de vară, cu participanți din colțuri îndepărtate ale lumii ca Brazilia, Filipine, India, Iran. În jur de 60% dintre participanți sunt din țări din Europa de Est, cu România, Polonia şi Ungaria în top 3 al celor mai bine reprezentate țări. Europa de Vest, Statele Unite şi Canada sunt reprezentate de 30% dintre participanți. Dintre persoanele selectate, 43% sunt femei.

În acelaşi timp, scopul TMLSS este de a facilita accesul la educație în domeniul inteligenței artificială la costuri accesibile prin asigurarea unor taxe de participare reduse şi prin acordarea de burse. În această privință, inițiativa se bazează pe sponsorizări, donații şi sprijinul oferit de parteneri. În acest an, un număr impresionant de companii internaționale şi locale s-au alăturat eforturilor organizatorilor: DeepMind şi Siemens la nivelul Diamant, Amazon, Everseen, Intel şi The Curious AI Company la nivelul Platină, Bitdefender, Bosch, certSIGN, Continental, facebook, General Intelligence, Rakuten, Google şi Tora la nivelul Aur; Accesa și Catalysts la nivelul Argint. Au mai fost acordate donații de revista Artificial Intelligence şi de mai multe persoane fizice.